Brandstofkosten voor schepen stijgen met 50% in minder dan 200 dagen

Portfoliobedrijf We4Sea lanceert nieuwe  software update – accurate en real-time monitoring van brandstofverbruik op schepen met behulp van een Digital Twin – zonder plaatsen van meetapparatuur aan boord

Over minder dan 200 dagen zijn nieuwe regels van kracht, die moeten zorgen voor een drastische reductie van zwaveluitstoot van schepen. Deze regels, in de industrie bekend als de Sulphur Cap, zal 1 januari 2020 in werking treden.  Voor de meeste schepen betekent dit een verhoging van 50% van de jaarlijkse brandstofkosten. Hoogste tijd om efficiënter met brandstof om te gaan.

Negentig procent van alle goederen wereldwijd wordt in schepen vervoerd. Deze schepen gebruiken grote hoeveelheden brandstof, tot 100.000 liter per dag. De nieuwe regels vereisen het gebruik van zwavelarme brandstoffen, met als resultaat dat de jaarlijkse brandstofkosten per schip tot miljoenen euro’s hoger uitvallen.

Real-time brandstofverbruik monitoring

Bijna alle schepen gebruiken nu zogenaamde noon-rapporten als belangrijkste manier voor het bijhouden van verbruik op schepen. Naast dat deze rapporten eenmaal per dag worden verstuurd, zijn ze niet geschikt om nauwkeurig het verbruik te bepalen. Vanwege de lage frequentie wordt gewerkt met gemiddelden over de dag. Door de omslachtige wijze van de verzameling van data en de handmatige invoer worden er veel fouten gemaakt.

We4Sea, een maritiem technologiebedrijf gericht op het verlagen van het brandstofverbruik en emissies van zeegaande schepen, heeft nu een nieuwe versie van hun software systeem uitgebracht. De nieuwe versie is een volgende stap in het verbeteren van de mogelijkheden voor scheepeigenaren en charteraars om nauwkeurige en real-time rapportage te verzorgen. Hiermee kunnen de gedateerde noon-rapporten vervangen worden als belangrijkste management informatie.

Niet nodig om meetapparatuur aan boord te installeren

Door slim gebruik te maken van Big Data en analysetechnieken, hoeft er geen apparatuur aan boord geïnstalleerd te worden om te beginnen met monitoren. Hierdoor kan ook snel begonnen worden met monitoren, vaak al binnen 24 uur. Hiermee wordt een volgende stap gezet om snel en tegen lage kosten, transparant het verbruik en emissies van schepen te bepalen en te optimaliseren.

Digital Twin gebruikt Big Data analyse om schepen te monitoren

We4Sea verzamelt grote hoeveelheden operationele data van satellieten, zoals positie, snelheid, koers en diepgang van schepen. De data wordt aangevuld met andere data, zoals weer, stroming, golfhoogte, windkracht en -richting. Al deze data wordt in een zelfontwikkeld Digital Twin model gestopt, een digitaal zuster-schip met dezelfde specifieke eigenschappen als het echte schip. Hiermee worden rapportages van de belangrijkste parameters in kaart gebracht die het brandstofverbruik beïnvloeden waarmee adviezen worden gegeven om besparingen te realiseren.

Tot 20% brandstofbesparing mogelijk

We4Sea’s software is ontwikkeld met een focus op charteraars, die geen directe toegang hebben tot het schip, en hierdoor geen meetapparatuur aan boord kunnen plaatsen. Daarnaast maken ook banken en financiers gebruik van de software, die de gefinancierde schepen nu real-time kunnen volgen via een online dashboard voor CO2 rapportages, contractuele (operationele) verplichtingen, en validatie haalbaarheid financiering duurzame systemen. Middels pilots heeft We4Sea aangetoond dat het gebruik van data tot een reductie van 20% in brandstofverbruik kan leiden.

– Dan Veen, CEO en medeoprichter van We4Sea:

“Onze zelfontwikkelde technologie maakt optimaal gebruik van de overvloed aan satellietdata die beschikbaar is. In combinatie met slimme kunstmatige intelligentie kunnen we nu elk schip monitoren, en rapporteren op brandstofverbruik en emissies. Dit biedt grote mogelijkheden voor scheepseigenaren, charteraars, en scheepsmanagers. Onze technologie brengt ongeëvenaarde transparantie voor de sector, wat gaat helpen om de brandstofkosten te reduceren.

– Michiel Katgert, CTO en medeoprichter van We4Sea:

“Het monitoren van schepen met een hoge nauwkeurigheid en resolutie is de eerste stap in het verbeteren van het brandstofverbruik van schepen. Wij maken het simpel: we hebben alleen een scheepsnaam nodig om te beginnen met monitoren. Monitoren en optimaliseren van verbruik heeft directe invloed op de financiële resultaten, maar ook de duurzaamheid van de hele sector.”

ENERGIIQ

Begin dit jaar heeft Energie-innovatiefonds ENERGIIQ geïnvesteerd in We4Sea.