Innovatiefonds ENERGIIQ investeert in energietransitie

Geplaatst 9 april 2019 in energieenergiiqgeen-onderdeel-van-een-categorielife-sciences-healthNieuws

Het investeringsfonds ENERGIIQ bestaat anderhalf jaar. De provincie Zuid-Holland richtte het fonds op om het innovatieve ecosysteem rondom energie te versterken en om de commerciële toepassing te stimuleren van technologische innovaties die leiden tot CO₂-reductie. De provincie stelde € 35 mln. beschikbaar in het energie-innovatiefonds ENERGIIQ, dat wordt beheerd door regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. De resultaten over 2018: 3 investeringen met een geïnvesteerd vermogen van € 7,1 mln.

Drie investeringen en een geïnvesteerd vermogen van € 7,1 mln. Dat is eind 2018 de tussenstand van innovatiefonds ENERGIIQ. De provincie Zuid-Holland richtte het fonds op om het ‘ecosysteem’ rond energie-innovatie te versterken. Specifiek was het doel de commerciële toepassing stimuleren van technologische innovaties die leiden tot CO2-reductie. De belangstelling voor het fonds was vanaf de start groot.

Trias energetica

In 2018 heeft ENERGIIQ bijna 300 investeringsproposities mogen ontvangen met een totale cumulatieve investeringsvraag van € 1,6 mld. Het gros van de aanvragen lag tussen de € 1 mln. en € 5,5 mln. per project. 32% van de aanvragen had betrekking op de opwekking van duurzame energie, 23% op energiebesparing, 12% op minder gebruik van fossiele brandstoffen en 8% op opslag van energie.

De doelstelling van ENERGIIQ is om renderend en revolverend te investeren in energie-innovaties die bijdragen aan de door de Provincie Zuid-Holland geformuleerde Energieagenda 2016-2020-2050 (‘Watt anders’).

Door middel van ‘trias energetica’ wordt de reductie van de CO₂-uitstoot gerealiseerd:

  • Energiebesparing
  • Productie van hernieuwbare energiebronnen
  • Minimalisatie van CO₂-uitstoot bij onvermijdbaar gebruik van koolstofbronnen

Sinds de lancering heeft ENERGIIQ 3 investeringen gedaan. Omdat ENERGIIQ altijd als minderheidsaandeelhouder aan boord komt en maximaal 50% van de investeringsronde mag verstrekken naast private investeerders, is naast het geïnvesteerd vermogen door ENERGIIQ nog eens 1,8 keer zo veel investeringen uitgelokt bij andere financiers.

“Het gonst in Zuid-Holland van de initiatieven om de energietransitie vorm te geven,” zegt Han Weber, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. “Dan blijkt maar weer dat innovatie onze grote kracht is. De energietransitie brengt economische kansen met zich mee en nieuwe werkgelegenheid – de positieve kant. Ik constateer dat ons energiefonds ENERGIIQ een doorslaand succes is. Dat is helemaal mooi, omdat mensen in het begin grote twijfel hadden of het wel zou lukken om 35 miljoen euro weg te zetten. Als het zo doorgaat, moeten we op zoek naar extra geld.”

CO₂-reductie en werkgelegenheid voor de regio

“Dankzij het commitment van Provincie Zuid-Holland rondde ENERGIIQ in haar eerste jaar 3 relevante investeringen succesvol af. Die dragen allemaal bij aan CO₂-reductie en werkgelegenheid voor onze regio,” zegt Nienke Vledder, fondsmanager van ENERGIIQ.

“Bovendien zijn deze investeringen met reputabele co-investeerders ondernomen. Het is duidelijk dat de interesse van de private investeringsmarkt op het gebied van energie-transitie toeneemt. Ook het aankomend jaar verwacht ENERGIIQ dat deze interesse aanhoudt. Zo hebben we onze eerste investering van 2019 al afgerond, in We4Sea. Daarnaast signaleren we dat de ondernemingen die actief zijn op energie-transitie, voortgang boeken in de commercialisatiefase. Dit resulteert in grotere kapitaalrondes met meerdere (strategische / internationale) consortiumpartners.”

3 investeringen in 2018

Het afgelopen jaar investeerde ENERGIIQ in 3 ondernemingen. Innecs (maart 2018), Exasun (mei 2018) en SET Fund III (december 2018).

Innecs

Innecs levert energie-conversie systemen ten behoeve van industriële klanten waarbij bijvoorbeeld reststoom geconverteerd wordt naar elektriciteit. De producten onderscheiden zich op technische levensduur, korte terugverdientijden en robuuste performance met minimaal onderhoud. Co-investeerder is Finindus, het investeringsfonds van o.a. ArcelorMittal.

Exasun

Exasun ontwikkelt, produceert en verkoopt geïntegreerde zonnepanelen voor de gebouwde omgeving (‘Building Integrated PV’). De producten van Exasun onderscheiden zich op levensduur en snelle installatie-tijd door de gebruikte ‘glas op glas’-technologie en het gepatenteerde installatie-click-systeem. Co-investeerders zijn ING Sustainable Investments, onderdeel van ING Corporate Investments, bestaande aandeelhouders, met een aanvullende financiering van ABN Amro.

SET Fund III

SET Fund III is het derde investeringsfonds van SET gericht op Europese energie-innovaties ten behoeve van de energietransitie. Bedrijven in SET’s tweede fonds zijn o.a. Sonnen, Luxexcel, Greenflux en Limejump. SET Fund III heeft een identieke investeringsagenda als ENERGIIQ en richt zich primair op CO₂-vermijding en de realisatie van groene banen. Co-investeerders zijn European Investment Fund, Korys, PTT Group Thailand, Shell Ventures, BNP Paribas, Sitra en BOM Brabant Ventures.

Vliegende start 2019

Mooie resultaten over 2018, maar ook een vliegende start van 2019. De eerste investering werd in januari 2019 al geclosed. Het gaat om het softwarebedrijf We4Sea.

We4Sea levert een 100% software-oplossing aan de scheepvaart: via een ‘digitale twin’ kan energie-gebruik op basis van zeer nauwkeurige algoritmes worden voorspeld. Dit bespaart het energiegebruik significant en vermindert CO₂-uitstoot. Co-investeerders zijn Mainport Innovation Fund en informele investeerders.