Stevige investeringscommissie voor Zuid-Hollands Energie-innovatiefonds

Geplaatst 29 augustus 2017 in energieenergiiqgeen-onderdeel-van-een-categorielife-sciences-healthNieuws

Vandaag is de investeringscommissie benoemd van ENERGIIQ, het Energie-innovatiefonds van de provincie Zuid-Holland. De vijf benoemde leden van de investeringscommissie hebben een stevige achtergrond in energie, innovatie en investeringen. De investeringscommissie adviseert ENERGIIQ over het te voeren investeringsbeleid. ENERGIIQ wordt uitgevoerd door InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland.

Als leden van de Investeringscommissie zijn benoemd Anne Mieke van de Werf (voorzitter), Yvonne Neef, Harald Swinkels, Prins Carlos de Bourbon de Parme en Mart van Bracht.

  • Anne Mieke van de Werf is sinds 2016 managing partner en oprichter van ForestEffect Fund. Hieraan voorafgaand was zij Managing Director van Energie & Klimaat bij Triodos Investment management.
  • Yvonne Neef is sinds 2017 Directeur Strategie en Communicatie bij Woonstad Rotterdam. Hiervoor is zij bij Eneco werkzaam geweest, onder meer als Corporate Strategist en Investeringsmanager bij Eneco Smart Energy.
  • Harald Swinkels is sinds 2005 CEO en oprichter van De Nederlandse Energie Maatschappij BV. Swinkels is daarnaast onder meer lid van de Advisory Board van het Erasmus Centre for Entrepreneurship en Groeiambassadeur van de stichting nlgroeit.
  • Prins Carlos de Bourbon de Parme is directeur van Compazz, Institute for Sustainable Innovation and Development, een stichting die zich inzet voor duurzaamheid. Hiernaast bekleedt Prins Carlos diverse bestuurs- en adviesfuncties.
  • Mart van Bracht was tot voor kort Managing Director TNO Energy en bekleedt een adviseursfunctie voor de Topsector Energie. Tot voor kort bekleedde hij advies – en bestuursfuncties bij onder meer Tennet, Nera, de Europese commissie en de TU Delft.

Rinke Zonneveld, directeur InnovationQuarter, is verheugd met de benoeming van de investeringscommissie.

“Het is voor ons als fondsbeheerder van ENERGIIQ een eer om te mogen werken met deze investeringscommissie, waarin zoveel kennis en ervaring is gebundeld op het gebied van energie en duurzaamheid, innovatie en investeringen. Wij kijken dan ook zeer uit naar de samenwerking.”

ENERGIIQ gaat formeel van start op 1 september aanstaande. Het fonds richt zich specifiek op het financieren van de commercialisatie van innovatieve, maar bewezen technologieën. De hoofddoelstelling van het fonds is om een bijdrage te leveren aan de energietransitie middels investeringen in energie-innovaties. De energie-innovaties dienen te leiden tot CO2-reductie, die toewijsbaar is aan de provincie Zuid-Holland. Wanneer de CO2-reductie niet toewijsbaar is aan de provincie Zuid-Holland, dient er sprake te zijn van een hoofdvestiging, R&D- of productielocatie in Zuid-Holland.

De Provincie Zuid-Holland heeft € 35 mln. beschikbaar gesteld voor het fonds.