Strategische samenwerking Exasun met bouwmaterialenproducent Wienerberger

De Nederlandse scale-up Exasun, producent van een innovatief in-dak zonnesysteem, gaat een strategische samenwerking aan met Wienerberger, wereldwijd de grootste producent van keramische bouw- en bestratingsmaterialen. Wienerberger zal binnen vrijwel geheel Europa de exclusieve verkoop en distributie verzorgen van Exasuns hoogwaardige X-Tile en X-Roof zonnepanelen.

vlnr: Remon Veraart (CEO Exasun) | Jan-Jaap van Os (CTO & Co-Founder Exasun) | Bert Jan Koekoek (Managing Director Wienerberger)

De samenwerking past binnen de vergaande ambities van Exasun en de Europese overheid om de gebouwde omgeving te verduurzamen en de energietransitie te versnellen. De in-dak PV-systemen van Exasun worden integraal onderdeel van het aanbod in energieoplossingen van Wienerberger.

Exasun is sinds 2018 een portfoliobedrijf van ENERGIIQ, het energie-innovatiefonds van de Zuid-Hollandse investeringsmaatschappij InnovationQuarter. Met de investering stimuleert ENERGIIQ de reshoring van de productie van zonnepanelen naar Nederland, wat bijdraagt aan een verdere vermindering van de CO2-uitstoot. Bovendien vergroot lokale productie de kennis en mogelijkheden om zonnepanelen te recyclen.

Naast ENERGIIQ zijn de afgelopen drie jaar meerdere aandeelhouders toegetreden tot Exasun B.V., waaronder No Such Ventures en Dockpoint. Mede dankzij de ondersteuning van deze co-investeerders heeft de scale-up het niveau bereikt waarop het een interessante partner is voor grote marktpartijen als Wienerberger. In de volgende groeifase zal Exasun additioneel kapitaal ophalen om de productie verder op te schalen.

Versnelling energietransitie

De strategische samenwerking met Wienerberger gaat per 1 januari 2022 van start en betreft de exclusieve verkoop en distributie voor nagenoeg heel Europa van de X-Tile en X-Roof BIPV-systemen (Building Integrated PhotoVoltaics) van Exasun. Hierbij fungeren de zonnepanelen eveneens als dakbedekking, in tegenstelling tot het traditionele zonnepaneel dat boven op de bestaande dakbedekking wordt geïnstalleerd.

Dankzij de strategische samenwerking neemt de beschikbaarheid van BIPV-systemen voor de bouwsector flink toe en kan Exasun per direct op Europese schaal een bijdrage leveren aan de versnelling van de energietransitie. Het is de eerste stap in de mondiale strategie van de scale-up, die de betreding van andere regio’s behelst om daarmee ruimte te creëren voor doorontwikkeling van het productportfolio.

 

Schoemaker Plantage Delft X-Roof

Exasuns X-Roof, Schoemaker Plantage Delft

Marktleider in Nederland

Sinds een aantal jaar heeft Exasun een leidende positie op de Nederlandse markt van BIPV-systemen. De producten van het bedrijf gelden als de volgende generatie van zonne-energieoplossingen en vinden inmiddels veelvuldige toepassing in enkelvoudige en seriematige woningbouw. Aannemers, ontwikkelaars en architecten passen de systemen in toenemende mate toe voor een waterdichte, energieopwekkende en esthetisch hoogwaardige afwerking van daken tegen een concurrerende prijs. De systemen van Exasun beschikken over Europese IEC-certificering en voldoen aan alle relevante regelgeving voor bouwmaterialen.

Project: Park van Buijsen, Pijnacker | Product: X-Roof Black

Eerdere samenwerking

Exasun werkte al eerder samen met Wienerberger voor de ontwikkeling van de X-Tile: een zonnedakpan die perfect aansluit op de vlakke keramische dakpan Actua 10 van de bouwmaterialenproducent. X-Roof van Exasun gaat nog een stap verder, dit is een integrale zonnedakoplossing waarbij het hele dak bestaat uit in-dak zonnepanelen. Ook in dit geval is een combinatie met reguliere dakpannen mogelijk. In vergelijking met andere systemen op de markt beschikt X-Roof over een bijzonder goede LCA-score (Life Cycle Analysis) en een lange levensduur. X-Roof is bovendien opgenomen in de Nederlandse Milieudatabase. Deze wint steeds meer aan belang in de bouwwereld.

Logische stap voor Wienerberger

Wienerberger heeft een lange historie in duurzaam ondernemen én grote ambities om te bouwen aan een duurzame toekomst. Innovatieve zonne-energieoplossingen vormen hier een belangrijk onderdeel van. Daarnaast is de groeistrategie van het bedrijf gericht op het aanbieden van een breder portfolio materialen en oplossingen voor de gebouwschil en bestrating. De strategische samenwerking met Exasun is voor Wienerberger daarmee een logische stap.

 

Over Exasun

Exasun is een innovatieve Nederlandse fabrikant van betaalbare, esthetische en kwalitatief hoogwaardige glas-glaszonnepanelen met een hoge efficiency en een lange levensduur. De technologie van Exasun onderscheidt zich onder andere door een veel betere score op het gebied van milieueisen dan traditionele zonnepanelen. De Haagse scale-up heeft zijn geavanceerde productielijn de afgelopen jaren ontwikkeld in nauwe samenwerking met leveranciers, kennisinstellingen en gerenommeerde Nederlandse machinebouwers. Naast innovatieve BIPV-panelen voor een waterdicht PV-dak (X-Roof) produceert Exasun panelen voor tussen de dakpannen (X-Tile). Een gepatenteerde kleurtechnologie zorgt voor optimale en naadloze integratie van beide systemen in nieuwe en bestaande daken.

 

Over Wienerberger Groep

De Wienerberger Groep is een toonaangevende internationale leverancier van slimme oplossingen voor de volledige bouwschil en voor infrastructuur. Wienerberger is ‘s werelds grootste baksteenproducent (Porotherm, Terca) en marktleider in kleidakpannen (Koramic, Tondach) in Europa en betonstenen (Semmelrock) in Oost-Europa. In leidingsystemen (Steinzeug-Keramo keramische buizen en Pipelife kunststof buizen) is het bedrijf een van de toonaangevende leveranciers in Europa. Met een totaal van 197 productiesites behaalde de Wienerberger Groep in 2020 een omzet van € 3,4 miljard.

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact op met Investment Manager Jesse in ‘T Veld.