AI-startup Gradyent haalt investering van € 1,9 miljoen op voor beter beheer en efficiënter gebruik van warmtenetten

Geplaatst 16 juni 2020 in energieenergiiqgeen-onderdeel-van-een-categorielife-sciences-healthNieuws

Capricorn Partners, Helen Ventures en energie-innovatiefonds ENERGIIQ investeren gezamenlijk € 1,9 miljoen in Gradyent. De startup heeft een cloudplatform ontwikkeld dat kunstmatige intelligentie (AI) inzet om stadswarmtenetten beter en efficiënter te beheren, waardoor ze duurzamer en rendabeler functioneren. Met deze investering kan het bedrijf zijn innovatieve software doorontwikkelen en diensten verder commercialiseren.

Gradyent

Sterk investeringsconsortium

De investering van bijna € 2 miljoen is afkomstig van een Europees consortium bestaande uit Capricorn Partners (België), Helen Ventures (Finland) en ENERGIIQ (Nederland). Samen met bestaande aandeelhouder henQ zullen de investeerders Gradyent bijstaan met hun expertise en toegang tot een breed Europese netwerk.

Gradyent is begin 2019 opgericht door een sterk team van ondernemers met ruime ervaring in binnen- en buitenland op het gebied van energie, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Dit, in combinatie met het verwachte positieve klimaateffect en het grote marktpotentieel van het product, maakt Gradyent tot een aantrekkelijk bedrijf voor de investeerders.

Maarten Lambert, investment associate bij Capricorn Partners:

“Gradyent is een perfect voorbeeld van hoe AI-technologie kan worden ingezet om bruikbare informatie uit ruwe data te halen. We zijn er trots op bij te dragen aan een bedrijf dat andere bedrijven meetbaar energie-efficiënter maakt en zo de leefbaarheid van onze planeet verbetert.”

Optimalisatie van stadswarmtenetten

Veel stadswarmtenetten gebruiken oude beheersystemen, vaak met verouderde software, die beperkt inzicht geven in de efficiëntie van het netwerk. Dit staat innovatie en optimalisatie in de weg.

De AI-oplossing van Gradyent biedt warmtebedrijven de mogelijkheid om bij te dragen aan de duurzaamheidstransitie door stadswarmtenetten efficiënter aan te sturen, zonder dat dit de stabiliteit en leveringszekerheid aantast. Gradyent maakt gebruik van Digital Twin-technologie (digitale replica’s van fysieke objecten) op basis van een unieke combinatie van hydro- en thermodynamische modellering en kunstmatige intelligentie. Het AI-cloudplatform verschaft niet alleen inzicht in warmtenetten, maar geeft ook aan hoe het netwerk te optimaliseren en zo de efficiëntie te verbeteren. Dit leidt tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Bovendien ervaren klanten onmiddellijk een positieve financiële impact, omdat de oplossing een snelle return on investment oplevert. Gradyent laat veelbelovende resultaten zien bij de eerste klanten.

Mikko Huumo, directeur van Helen Ventures:

Energiebedrijven, waaronder Helen, zijn van plan om stadswarmtenetten de komende jaren te transformeren naar duurzame, klimaatneutrale verwarmingssystemen. In de praktijk betekent dit dat grote energiecentrales die draaien op fossiele brandstoffen worden vervangen door kleinere, gedecentraliseerde warmtebronnen. Dit maakt het net complexer. Digitale tools, zoals het AI-platform van Gradyent, zijn dan nodig om klanten elke dag weer op een efficiënte en betrouwbare manier van warmte te voorzien.”

De volgende stap

Gradyent zal de investering gebruiken om zijn diensten verder te commercialiseren en de organisatie, met name op het gebied van AI en software, verder te ontwikkelen. Het bedrijf verhuist bovendien binnenkort naar Zuid-Holland, wat bijdraagt aan de lokale werkgelegenheid.


Team Gradyent

Hervé Huisman, CEO van Gradyent:

“Meer dan de helft van de wereldwijde energiebehoefte bestaat uit warmte. Bij Gradyent geloven we dat slimme optimalisatie en kunstmatige intelligentie de potentie hebben voor een enorme verduurzaming. De eerste projecten met stadswarmtebedrijven in Nederland bevestigen het potentieel van onze oplossing. We kijken ernaar uit om onze dienstverlening in de komende periode uit te breiden naar nog meer Nederlandse en internationale klanten. We zijn bijzonder trots op het feit dat we onze ontwikkeling kunnen voortzetten met Capricorn Partners, Helen Ventures en ENERGIIQ aan onze zijde. Al deze partijen beschikken over relevante kennis en netwerken op het gebied van energie, digitale groei en warmtedistributie. Samen met onze huidige investeerder henQ biedt dit een perfecte basis voor de volgende stap.”

Rafael Koene, fondsmanager bij ENERGIIQ:

Het investmentteam van ENERGIIQ is onder de indruk van Gradyent en het investeringsconsortium dat zich heeft gevormd. Mede door het sterke managementteam verwachten wij dat Gradyent de komende jaren een sterke groei gaat doormaken met veel warmtebedrijven die het AI-platform van Gradyent gebruiken. Dankzij deze groei is een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot haalbaar.”