HeatTransformers ontvangt investering voor versnelling energietransitie door hybride warmtepompen

Geplaatst 10 juni 2020 in energieenergiiqgeen-onderdeel-van-een-categorielife-sciences-healthNieuws

HeatTransformers, specialist in installatie van hybride warmtepompen voor woningen, ontvangt een investering van het Zuid-Hollandse energie-innovatiefonds ENERGIIQ en duurzaam investeerder Fair Capital Partners Impact Investing. De startup werd in 2018 opgericht om de energietransitie bij Nederlandse huishoudens aan te jagen: een hybride warmtepomp is een effectief middel om zowel de energierekening als de CO2-uitstoot te verlagen. De investering werd online bekendgemaakt met een videoboodschap van de ondernemers en beide investeerders.

Ruim de helft minder gas

In 2018 zorgde het totale gasverbruik van Nederlandse woningen voor 17 miljoen ton CO2-uitstoot. Daarvan werd 75 tot 80 procent besteed aan verwarming. Wie de CO2-uitstoot wil verlagen, kan daarom niet om het verwarmingsvraagstuk heen. Na een verbetering van de woningisolatie is aansluiting op warmtepompen een van de meest effectieve manieren om de energietransitie van de woningvoorraad vorm te geven.

Een hybride warmtepompsysteem bestaat uit een combinatie van een gasgestookte cv-ketel en een elektrische warmtepomp. De warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en verwarmt daarmee het huis. Als de buitentemperatuur te laag is, schakelt de cv-ketel automatisch bij. Hierdoor verbruikt een huishouden met een hybride warmtepomp tot wel 70 procent minder gas. Met als gevolg een lagere energierekening en een flinke vermindering van CO2-uitstoot, zonder comfortverlies of grote aanpassingen in de woning.

Relatief onbekend

Hybride warmtepompen zijn nog relatief onbekend in Nederland. Hierdoor bestaat er zowel bij het grote publiek als bij installatiebedrijven koudwatervrees voor deze betrouwbare en bewezen techniek. HeatTransformers ontwikkelde een kant-en-klaar werkpakket voor installateurs waarmee alle zaken rondom de installatie van de warmtepomp al zijn geregeld. Op deze manier maakt het bedrijf hybride warmtepompen op grote schaal toegankelijk voor particuliere woningeigenaren.

Stijn Otten, oprichter HeatTransformers:

“We hebben ons echt gespecialiseerd in warmtepompen en klanttevredenheid. Daardoor zijn we een betrouwbare proces- en installatiepartner. Dankzij deze investering kunnen we, samen met onze partners, meer huishoudens bereiken en zo de energietransitie die zo hard nodig is verder versnellen.”

Groei werkgelegenheid Zuid-Holland

HeatTransformers werkt onder meer samen met energiemaatschappijen, aanbieders van zonnepanelen en grote consumentenorganisaties. Installatie van de warmtepompen vindt zowel plaats in eigen beheer als in samenwerking met installatiepartners. De startup heeft veel klanten in Zuid-Holland en is voornemens hier op termijn een vestiging te openen, met als gevolg een boost voor de lokale werkgelegenheid. De investering van ENERGIIQ en Fair Capital Partners Impact Investing wordt benut voor opschaling van het personeelsbestand en doorontwikkeling van de software en het productaanbod.

In aanvulling op de kapitaalinjectie krijgt HeatTransformers toegang tot het netwerk van adviseurs en overheidsrelaties van InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. Naar verwachting levert het businessplan van HeatTransformers de komende vijf jaar voor heel Nederland een CO2-reductie op van ruim een miljoen ton. Een groot deel hiervan zal worden gerealiseerd in de provincie Zuid-Holland.

Berend Potjer, Energie-gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland:

“Wij geloven dat het aanpakken van de warmtevraag in de gebouwde omgeving essentieel is om de energietransitie te laten slagen. Met hybride warmtepompen kan veel gas worden bespaard in wijken die nog niet van het gas af zijn. Zo maakt investeren in HeatTransformers het mogelijk om de verduurzaming van de woningvoorraad te versnellen. ”

Daan Laméris, directeur van Fair Capital Partners Impact Investing: “HeatTransformers maakt het voor Nederlandse huishoudens eenvoudig en betaalbaar om veel minder CO2 uit te stoten en daarmee klimaatverandering tegen te gaan. Ik ben blij dat we daaraan met ons impact-investeringsfonds kunnen bijdragen.”