Involtum ontvangt € 1 mln. voor innovatief afrekenplatform voor stroomvoorzieningen

Geplaatst 16 september 2019 in energieenergiiqgeen-onderdeel-van-een-categorielife-sciences-healthNieuws

Het Zuid-Hollandse energie-innovatiefonds ENERGIIQ investeert samen met bestaande aandeelhouders € 1mln. in Involtum. De Rotterdamse scale-up zet dit in om de ontwikkeling en uitrol van hun schakel- en afrekenplatform voor elektrische laadpunten en andere stroomvoorzieningen te versnellen. Met het platform van Involtum is het mogelijk om heel gemakkelijk elektriciteit af te rekenen voor tijdelijk gebruik van stroom, zoals op parkeerplaatsen, in havens en op evenemententerreinen. De elektriciteitspunten vervangen milieuvervuilende motoren en aggregaten, en zo wordt een belangrijke stap gezet in het terugbrengen van de uitstoot van CO2, fijnstof en geluidsoverlast. De investering werd bekendgemaakt door gedeputeerde Berend Potjer van de provincie Zuid-Holland tijdens het Prinsjesfestival in Den Haag.

Havens en steden worden steeds schoner

Vrachtwagens met koel/vriesvoorzieningen staan een groot deel van de tijd langs de weg op parkeerplaatsen. Om hun vracht te kunnen koelen tijdens stilstand worden dieselaggregaten gebruikt. Ook bijvoorbeeld zeeschepen en riviercruises maken in de havens gebruik van aggregaten om in hun stroomvoorziening te voorzien.

Overheden in Europa stellen steeds strengere regels op voor het gebruik van (diesel)aggregaten om de uitstoot van CO2, fijnstof, NOx en geluid te beperken. Het Rotterdamse bedrijf Involtum is in 2012 gestart met het aanbieden van elektriciteit op rustplekken van vrachtwagens. Op deze plekken kunnen vrachtwagens hun lading conditioneren zonder gebruik te maken van een milieuvervuilende dieselaggregaat. Inmiddels heeft Involtum het schakel- en transactieplatform doorontwikkeld en beschikbaar gemaakt voor vele andere toepassingen.

Makkelijk afrekenen voor tijdelijk gebruik van stroom

Zo is het met het platform mogelijk om ook op bijvoorbeeld parkeerplaatsen, campingplaatsen, festivalterreinen en in jacht- en zeehavens af te rekenen voor het tijdelijk gebruik van stroom. Een van de nieuwste toepassingen van het platform is de mogelijkheid om bij wasmachines van Miele in wasserettes per verbruik af te rekenen met de smartphone. Involtum biedt aanbieders van deelvoorzieningen een volledige oplossing bestaande uit platform, backoffice, callcenter, betaalstraat, apps, websites, portals en benodigde hardware.

Belangrijke bijdrage aan energietransitie

Involtum zet de investering van ENERGIIQ en aandeelhouders in om het platform verder uit te bouwen en verdere groei te stimuleren. Founder en CEO Maarten Hektor: “Door de investering kunnen wij een impuls geven aan sales en marketing. Hiermee willen wij expanderen in Europa en onze diensten verder uitbreiden in Duitsland, Oostenrijk en U.K. en natuurlijk ook Nederland.” Door aanbieders van stroom zoveel mogelijk te ontzorgen kunnen op steeds meer plaatsen stroomvoorzieningen ontstaan waarmee ze een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie.

Berend Potjer, Energie gedeputeerde provincie Zuid-Holland: “De overgang naar duurzame energie hoeft niet moeilijk te zijn. Daar zorgt de Zuid-Hollandse scale-up Involtum ook voor. Zij helpen binnenvaartschippers en vrachtwagenchauffeurs over te stappen van vervuilende diesel op schone stroom. De kennis die Involtum ontwikkelt, kan ervoor zorgen dat de dieselwalmen bij evenementen, parkeerplaatsen en kades verdwijnen. Dat willen we toch met zijn allen? Het lijkt mij in ieder geval een heel goede zaak. Daarom ben ik blij deze investering bekend te mogen maken.”

Rinke Zonneveld, algemeen directeur InnovationQuarter is erg blij met de investering: “Involtum is een Rotterdams bedrijf dat voorop loopt in het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen voor IOT toepassingen. ENERGIIQ ziet in Involtum een eenvoudige en schaalbare oplossing om het gebruik van dieselaggregaten terug te drijven. Met een gebruiksvriendelijke app kunnen binnenvaartschippers en vrachtwagenchauffeurs gebruik maken van stroomvoorzieningen in havens en op truckparkings, wat een enorme reductie van CO2-uitstoot oplevert.”